6% btw op isolatiewerkzaamheden

02.01.2014

De arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar vallen onder het lage btw-tarief van 6%. Deze permanente regeling stimuleert woningeigenaren om de woning energiezuiniger te maken.

Materiaalkosten altijd 21% btw

Alle werkzaamheden vallen dus onder het lage btw-tarief, maar de (isolatie)materialen worden gefactureerd tegen 21% btw. Dit geldt voor alle materialen, dus ook als u die materialen in uw eigen bedrijf maakt. Voor 1 januari 2014 vielen de materiaalkosten ook onder het 6%-tarief als de waarde van de materialen 50% of minder was van de totale isolatiekosten, maar dit is al ruim een jaar niet meer het geval.


Verricht u, of laat u andere werkzaamheden dan isoleren verrichten?
Bijvoorbeeld sloopwerk voorafgaand aan het isoleren, het installeren van zonwering of het bouwen van een dakkapel? Deze werkzaamheden vallen onder het 21%-tarief. Voor sommige van deze andere werkzaamheden geldt tot 1 juli 2015 nog wel het 6%-tarief. Dit in verband met een tijdelijke regeling voor het verbouwen en herstellen van woningen ouder dan 2 jaar. Daarnaast valt schilderen en stukadoren aan woningen ouder dan twee jaar onder het 6% btw-tarief.