Uit bouwfysisch oogpunt bekeken is buitengevelisolatie de meest aantrekkelijke vorm van woningisolatie. De maatregel die de meeste energie bespaart!

Isoleren vindt hierbij plaats zoals het moet, namelijk door de constructie ‘in te pakken’. Zoals de mens een warme jas aantrekt als het winter wordt en het dier een dikkere pels krijgt, zo kan de woning het best voorzien worden van een omhulling die de gehele constructie warm houdt.

Daardoor ontstaat niet alleen een optimale energiebesparing maar ook een heel aangenaam woonklimaat. De grote massa die warm gehouden wordt zorgt er namelijk voor dat de woning gelijkmatig van temperatuur blijft.

Een bijkomend aspect van buitengevelisolatie is dat het de woning een geheel ander aanzien geeft. Het biedt de mogelijkheid de woning van een geheel nieuw en fris uiterlijk te voorzien. (Daarvoor is overigens wel een bouwvergunning nodig.) Hele woonwijken zijn al door buitengevelisolatie van hun ‘grauwsluier’ ontdaan. De ervaring met deze systemen is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Momenteel kan men kiezen uit meerdere afwerkmogelijkheden.

Maar, hoe eenvoudig het er ook uitziet, men kan niet zomaar wat isolatieplaten op een muur plakken en daar een sierpleister overheen smeren. De isolatiesystemen die daarvoor gebruikt worden heten niet voor niets systemen. Ze bestaan uit nauwkeurig op elkaar afgestemde materialen (isolatieplaten, mortels, wapeningsgaas en sierpleisters) die geleverd worden door de zogeheten systeemhouders. De detaillering en het aanbrengen van de verschillende lagen vereisen eveneens grote kennis van zaken.

Het aanbrengen van dergelijke systemen is dan ook werk voor een vakman.

Meer informatie
Handboek Gevelisolatie
MilieuCentraal